9 Aralık 2012 Pazar

Paris'in Michelin yıldızlı bistrosu-Benoit

Paris'in Michelin yıldızlı bistrosu-BenoitDünyaca ünlü Fransız şef Alain Ducasse'nin sahibi olduğu Michelin yıldızlı Benoit, Fransız mutfağını keşfetmek isteyenler için güzel bir adres.


             Paris kültürünün vazgeçilmez bir parçası olan bistrolar, kentin gündelik hayatının ritmine göre farklı saatlerde farklı ürünlerle hizmet sunan aile işletmeleri. Sabahları kahve-kruasan, öğlenleri Fransızların üç önemli mutfak ekollerinden yöresel yemekler ağırlıklı cuisine terroir’un yemekleri (örneğin soğan çorbası, bœuf bourguignon, blanquette de veau gibi tencere yemekleri) sunulurken, öğleden sonra okulların dağılmasıyla sıcak çikolata servis eden bir pastaneye, akşamları ise restoran-bar konseptine dönüşüyorlar. Gerçek bistrolar pek formal ve sosyetik mekânlar değil. Benoit ise turistik bölgeler çevresindeki diğer bistrolar gibi restoran şeklinde çalışıyor.
Benoit, Notre Dame'a çok yakın bir konumda. Hotel De Ville metro durağından Rue de Rivoli boyunca Louvre doğru yürüyün, sağınızda kalan Rue Saint-martin’in hemen başında. Benoit’ın sahibi, kariyeri boyunca on dokuz Michelin yıldızına layık görülerek rekor kıran ‘The Michelin Man’ olarak tanınan dünyaca ünlü şef Alain Ducasse. Restoranı yöneten şef ise Wilfrid Hocquet.
1912’den beri faaliyet gösteren iki katlı bistro çok güzel dekore edilmiş. İçeriye girer girmez güler yüzlü restoran personeli sizi karşılıyor, rezervasyonunuzu kontrol ettikten sonra (internet sitesinden kolayca rezervasyon yapabilirsiniz) sizinle masanıza kadar refakat ediyor. Öğlen yemeği için gitmeme rağmen popüler bir mekan olduğu için tüm masalar yarım saat içinde turistler ve restoranın Fransız müdavimleri tarafından doldurulmuştu.
Bistronun başlangıç, ana yemek, tatlıdan oluşan 34 Euroluk öğle yemeği mönüsü Michelin yıldızlı bir restoran olduğu göz önüne alınırsa oldukça makul düzeyde. Üçer adet başlangıç, ana yemek ve tatlıdan birer tane seçebiliyorsunuz. Alakart mönüsünde ise yemeklerin porsiyon fiyatları 20-25 Euro civarında. Başlangıç olarak soğuk bezelye çorbasını deniyorum. Çorbanın sıra dışı bir servisi var, garson sebzelerden oluşan bir tabak ve bir kâse bezelye çorbası getiriyor, kâsedeki çorbayı tabağa ekleyip, üzerine krema koyup sunuyor. Ferahlatıcı, aromatik bir çorba.
Ana yemek olarak bir bistro klasiği olan beyaz soslu, dana etinden yapılan ‘blanquette de veau’yu seçiyorum. Sunumu oldukça basit fakat lezzetli, doyurucu bir yemek olan ‘blanquette de veau’nun yanında sunulan pilav beklediğim düzeyde değil.
Rom kullanılarak yapılan revani’yi andıran hafif bir tatlı olan ‘savarin au rum creme fouettee’ ile yemeği sonlandırıyorum. Yemek boyunca servis bir Michelin restoranına yakışır düzeyde. Hesabı istiyorum, gelen faturada sürpriz bir kalem yok, Paris’in en merkezi yerinde, çok popüler restoran olan Benoit kuver ve servis ücretini İstanbul’un ünlü kebapçıları gibi hesaba yansıtmıyor, müşterinin takdirine bırakıp adeta bir medeniyet dersi veriyor. Seine nehri boyunca kısa bir yürüyüş yapmak üzere Benoit’den ayrılıyorum.

Benoit: 20 rue saint-martin,75004 Paris, tel: 33 0 1 42 72 25 76

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder