9 Aralık 2012 Pazar

Kuzeyin Venedik’i St Petersburg’te Rus yemekleri şöleni

Kuzeyin Venedik’i St Petersburg’te Rus yemekleri şöleniÇarlık Rusya’sıdöneminde Saray Meydanı bölgesinde kurulmuş olan 1913 Restoranı’nın Rus mutfağıspesiyalleri dikkat çekici.
Adını kuruluş tarihini olan Romanov hanedanlığının 300. yıldönümünden alan restoranı bulmak oldukça kolay, Aziz İsak Katedral’inden Vozneseky Caddesi’ne doğru yürüyün, kime sorsanız size 1913’u gösterir. Gösterişsiz bir kapıdan içeriye girerken mekanla ilgili bazısoru işaretleri oluşsa da, iyi derecede İngilizce bilen restoran personelinin beni hoş bir şekilde karsılaması ve uygun bir masaya davet etmesi ile kuşkularım dağılıyor

Restoranın mönüsü çorbalar, soğuk ve sıcak başlangıçlar, salatalar, ana yemekler ve tatlılardan oluşuyor. Diğer ülkelerdeki mönülerden farklı olarak yemeklerde kullanılan malzemelerin miktarları fiyatların yanında belirtilmiş.1200 Rubleye (yaklaşık 30 Euro) üç çeşit yemek mümkün. Ayrıca her bütçeye hitap eden birşarap kavları var. Klasik bir Ukrayna lezzeti olan soğuk Borsch çorbası ile başlıyorum. Çorbada o kadar katı parça var ki Ruslar ‘çorba içmek’yerine ‘çorba yemek’ ifadesini kullanıyorlar. Pancar, parça dana eti, yumurta ve çeşitli sebzelerden hazırlanmış asidik çorba yaz günlerinde ferahlamak için biçilmiş kaftan.
Soğuk başlangıçlardan kırmızı havyarlı bliniyi sipariş ediyorum. Krep olarak bildiğiniz bu yemek Rusya’da çok beğeniliyor, birçok malzemeden krep yapıyorlar. Krema ile sunulan havyar blini oldukça lezzetli. Siyah havyarı da tartarak veriyorlar, denenebilir. Fakat bu durumda hesap pusulasının kuzeye doğru gideceği unutulmamalı.
Ana yemek olarak seçtiğim domates sosu, krema ile servis edilen Sibirya usulü mantı Pelemeni de oldukça hoş bir lezzet. Pelemeni günlük hazırlanmış ve sipariş üzerine pişirildiği için hamurlaşmamış, mantının içindeki biraz büyükçe köfte de sınıfı geçiyor.
Son olarak denemek istediğim yemek ise; 19. yüzyılın sonlarında St. Petersburg’da düzenlenen aşçılık yarışmasını kazanan Rusya'nın soylu ailesi Stroganoff’ların aşçısının keşfettiğive patronunun ismini vererek ölümsuzleştirdiği Beef Stroganoff. İnce kesilmiş bonfileşeritleri, krema ve tereyağı ile yapılan St. Petersburg’un bu klasik yemeği beklentilerimin biraz altında kaldı. Güzel bir öğlen yemeğinin ardından tatlı yemek için ünlü şair Aleksandr Puşkin'in düello günü uğradığı son yer olan Cafe Litteraturnia’ya gitmek üzere yola koyuluyorum.

1913 : Vozneseky 13/2 Dekavristov, St Petersburg


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder