10 Mayıs 2013 Cuma

Karadeniz pidesinin tadı bir başkadır: Bizim Sürmene Pidecisi

Karadeniz pidesinin tadı bir başkadırHamur işleri zengin bir mutfağa sahibiz, Napolili bir İtalyan’a İstanbul’un en iyi pizzasını sunsanız, vasat bulur, beğenmez ama iyi bir Karadeniz pidesine hayran olur.
Küçükyalı’daki Bizim Sürmene Pidecisi şehirdeki birçok pidecinin aksine fabrikasyona kaçmamış, özünü korumuş bir mekân. Burasına yöresel yemekler yapan bir esnaf lokantası olarak ta adlandırmak mümkün zira mönülerinde birbirinden leziz Karadeniz yemekleri yer almakta.
Yemeğe karalâhana çorbası çorbasıyla başlıyorum ardından ise karalâhana dolması sofraya teşrif ediyor. Trabzon telli peynir ve Vakfıkebir yağıyla yapılan mıhlama da es geçilmemesi gereken bir lezzet.
Peynirli, kıymalı, karışık olmak üzere üç çeşit pideleri var. Pideler taş fırında odun ateşinde geleneksel metotlarla pide yapıyorlar. Malzemeleri özenle seçmişler, kavurma Rize’den, tereyağ Trabzon’dan, unu Konya’dan. Pideler aşırı hamurlaşmamış, yağlı ve lezzetli. Mekân sahibi Trabzonlu olduğundan peynirli pidede imansız peynir hem de mıhlamada kullanılan Trabzon telli peynir kullanmışlar, kavurmalı pidedeki kavurma yavan değil, damakta eriyen cinsten, pide biraz daha kıtır olsa tam bir başyapıt olur.
Yemeği laz böreği ile noktalıyorum. Gerek yemekleriyle gerek misafirperverlikleriyle Faroz Karadeniz insanının bir aynası adeta. Yolunuz Küçükyalı’dan geçerse Bizim Sürmene Pidecisi’ne uğrayın pişman olmazsınız.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder