20 Mayıs 2013 Pazartesi

İzmir’de bir öğlen

İzmir’de bir öğlenEge’nin incisi İzmir doğal güzelliklerinin yanı sıra yemek kültürü açısından önemli bir kentimiz. İzmir’de taze, iyi pişirilmiş balık yemek için servet harcamak gerekmiyor. Hisar Balık Pişiricisi uygun fiyata deniz ürünleri tadabileceğiniz bir balıkçı esnaf lokantası.
Pasaport semtindeki Hisar Balık Pişiricisi’ni bulmak oldukça kolay. Konaktan Kordon boyunca Alsancak’a doğru yürüyün. Kazım Dirik caddesinden sağa sapın hemen karşınızda. Üç katlı balıkçıdan içeriye girer girmez sizi vitrindeki balıklar karşılıyor. Oldukça dürüst bir balıkçı, bazı restoranlar gibi müşteriye göre balık sunmuyor, istediğiniz balığı seçip pişirtebiliyorsunuz. Fiyatlar mevsime göre değişiyor.

Yazın gittiğimden deniz levreğin kilosu 70 lira, deniz çupra ve kaya barbunun kilosu 80, dil balığı şiş ise 18 liraydı. Levrek oldukça büyük (700-800 gram arası) olduğundan yarısını sipariş verebiliyorsunuz. Mönüdeki mezeler ve tatlı ise 7 lira civarında. Mezelerden ilgimi yöresel lezzetlerden deniz börülcesi ve deniz fasulyesi çekiyor. İkisinden de yarımşar porsiyon sipariş ediyorum, kaliteli bir zeytinyağı ile hazırlanmış börülce ve fasulye oldukça hoş bir başlangıç yemeği.

Ana yemek olarak seçtiğim deniz levreği ise tam bir başyapıt. Balığın tazeliği kadar pişirme yöntemi dikkat çekici. Derisiyle ve pulları alınmayan levrek meşe kömürüyle ısıtılan özel bir ızgara içinde bir mangalda ağır ağır pişiyor. Deniz kokan oldukça lezzetli üç yüz gramlık yarım levrek için 21 lira oldukça makul bir fiyat. İkram ettikleri hafif bir tatlı olan sakızlımuhallebiyi tadıp pastalarıyla ünlü Reyhan Pastanesinin yolunu tutuyorum.

On dakikalık kısa bir yürüyüşün ardından Alsancak semtindeki Reyhan Pastanesine ulaşıyorum. Ambiyansı ve servis kalitesiyle oldukça nezih pastanenin kedidili bisküvisi, mus şokola, krema ile hazırlanan Sharlot pastasını deniyorum.
Pastanın kalitesi İstanbul'un birçok pastanesindekilerden daha iyi, dilim pastaların porsiyonu 8.5 lira, fiyat pahalı gibi görünse de kalitesiyle kesinlikle hak ediyor.

İzmir’e gelmişken meşhur dibek kahvesini içmeden gitmek olmaz. Konak meydanın yakınlarında Hisarönü'nde fincanda dibek kahvesi yapan birçok mekân var, hepsiİlyas Gönen dibek kahveleri kullanıyor ama iş pişirmeye gelince ustalık ortaya çıkıyor. Fincanda kahveyi İzmir'de ilk defa yapan mekânlardan Sedir Kahvehanesinde enfes kahve içebiliyorsunuz. İzmir'e yolu düşenlere tavsiye ederim.

 
 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder