3 Ocak 2013 Perşembe

İtalyan makarnasının mabedi-Da Felice

        Zengin tarihiyle Roma bir açık hava müzesinden farksız. Kentin dar sokaklarında, güzel meydanlarında gezerken kendimi farklı ressamların yaptığı tabloların içinde geziyormuş gibi hissediyorum. Öğlen vakti yaklaşınca metroya atlayıp Roma’nın en güzel restoranlarından olan Pyramid durağı yakınlarındaki Da Felice’ye doğru yola koyuluyorum. Durağa geldiğimde Mısır’daki piramitleri model alarak inşa edilen; İÖ 12. yüzyıldan kalma 29.5 metrelik Caius Cestius Piramiti yanındaki San Paolo Kalesi’yle arz-ı endam ediyor.
Via Marmorata boyunca ilerledikten sonra ara sokakların birisine sapıp Via Mastro Giorgio’daki Da Felice’ye ulaşıyorum. Leziz yemeklerin makul fiyata sunulduğu samimi bir trattoria burası. Merkezde olmamasına karşın çok popüler, salonları her daim dolu ve  rezervasyon yaptırmak şart. Her gün yenilenen mönülerini internet sitelerinde İngilizce olarak yayınlamaları ise ziyaretçileri için büyük bir kolaylık.


 
İtalyanlar için pasta (makarna) bir yaşam biçimi, sanatın bir ifadesi. Kullandıkları malzemelerden, pişirmesine kadar her aşamasında çok titizler. Makarnalarda sert durum buğdayı kullanıyorlar, her makarna kesimi için farklı soslar geliştirmişler, sosun bileşimini değiştirmek veya sosu başka bir makarna ile eşleştirmek adeta bir hakaret olarak sayılıyor. Makarnaları önceden pişirip bekletmiyorlar, sipariş üstüne hazırlayıp, servis ediyorlar. Bu da servisin yavaş olması sonucunu doğuruyor. Da Felice’nin yemeklerinin hepsi birbirinden enfes ama tonnarelli cacio e pepe’nin yeri apayrı. Pecorino peyniri ile hazırlanan tonnarelli cacio e pepe “hayatımda yediğim en iyi makarna” diyebilirim,  sadece bu makarnayı yemek için bile buraya gidilir.
Cacio e pepe’nin ardından dört kiloluk bir süt kuzusu ile yapılan Roma usulü kuzuyu da deniyorum. O da sınıfı geçiyor. Fiyatlar da oldukça makul Da Felice’de. Şarap içmediğinizde 30 Euro ile kalkmak mümkün. Yemek sonrası Şef Salvatore Tiscione’yi tebrik ediyorum. İtalyanlarda bizim gibi Akdeniz insanı, kırk yıllık Romalıymışım gibi Salvatore ile kaynaşıyoruz; şefin işini yapmaktan keyif aldığı her halinden anlaşılıyor. Fiyat-kalite dengesi tavan yapan Da Felice mutlaka uğrayın, pişman olmazsınız.
 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder