9 Ocak 2013 Çarşamba

Aksaray'da Hatay lezzetleri şöleni

Hatay; köklü tarihinden miras edindiği kültürel zenginliğini mutfağına yansıtan ender kentlerimiz arasında. Araplar kebapları, Yahudiler mezeleri, Fransızlar piliç roleyi kazandırmışlar bu mutfağa. Aksaray’daki Hatay Has Kral Sofrası, bu yöresel mutfağın birçok lezzetini tadabileceğiniz bir adres.
Mekâna girip masaya ilerlerken dört restoran personelinin sizi hoş geldiniz diye karşılamasıgüzel bir davranış, sanki Aksaray’da değil de lüks bir semtin pahalı bir restoranındayım. 300 kişilik salonun iyi dekore edilmiş ve oldukça temiz ve düzenli olması, bana ilginç bir adreste olduğumun ipuçlarını vermekte.


Restoranın mönüsü kebap ve meze ağırlıklı. Zahter salatası, tebbuli, humus, muhammara, abugannus, mütebbel, Lübnan ezmesi gibi yöresel mezeler bulunuyor. Zahter çayını Kadıköy Çiya’da içmiş beğenmiştim, zahterin kırma zeytin, maydanoz, kırmızıbiber ve domates, sos olarak nar eksisi ve zeytinyağı ile yapılan salatası da oldukça değişik, hoş bir lezzet. Abugannus ve humusla hazırlanan Lübnan ezmesi ve muhammara da dikkat çekici mezelerden. Mönüde mumbar dolması, yöreye özgü çiğ köfte, içli köfte gibi çeşitler de var.
Ana yemeklerde ise kâğıt kebabı, tepsi kebabı, piliç rule, Kilis tavanın patlıcan yerine soğanla yapılan Halep versiyonu olan Arap tava, tuzda tavuk ve tuzda kuzu sunuluyor. Mönünün en ilginç yemeklerinden tuzda tavuk için iki saat, tuzda kuzu için ise bir gün öncesinden sipariş verilmesi gerekiyor.



Gittiğimde tuzda tavuğu denedim, çam fıstığı, kus üzümü, kakule, badem, baharatlar ve pirinçten oluşan iç pilavla doldurulan çiftlik tavuğu, kaya tuzu ile kaplanıp iki saat tuzun buharıyla fırında pişiyor. Pişen tavuğun servisi ise tam bir ritüel; tuz kaplı tavuk fırından çıktıktan sonra ateşe verilerek alevler içinde sofraya getiriliyor, ateş söndürüp, tuz kırılıp servis ediliyor. Üç kişiye rahatlıkla yetebilecek tavuk oldukça hafif ve lezzetli.


Hatay Restoranına gidip de künefe yemeden ayrılmak ayıp olur diyerek, künefe sipariş ediyorum, künefeyi de yediğim diğer yemekler düzeyinde buluyorum. Farklı lezzetler peşinde olanlar için restoranın mönüsündeki kireçte pişirilen domates, kabak, patlıcan, turunç, incir ve ceviz tatlıları ilginç seçimler olabilir. Yemek boyunca restoran personelinin hızlıservisi ve saygılı tavırları ayrılırken de sürüyor. Bir sonraki gidişimi pazar gününe denk getirip, 130 çeşit yöresel tatlardan oluşan kahvaltılarını deneyeceğim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder