7 Eylül 2013 Cumartesi

Kadıköy ile özdeşleşmiş esnaf lokantası- Yanyalı Fehmi


Çalışan kesim öğlenleri ev yemeği özlemlerine çare olan sade, temiz gösterişsiz, samimi mekânlar olan esnaf lokantaları İstanbul’un aynası. Kadıköy ile özdeşleşmiş, tarihi Osmanlı sarayı mutfağına dayanan Yanyalı Fehmi ise lüks esnaf lokantasıkategorisinde bir lokanta.



Kadıköy balık pazarının girişindeki mekânı kolaylıkla buluyorum, iki katlı mekânın birinci katındaki bahçe Kadıköy’ün telaşından uzak, gizli kalmış bir vaha gibi.


Tezgâhta birbiri ardına dizilmişyemeklerden seçmeye başlıyorum. Yemeklerde fındık yağı kullanıyorlar, pilavda Vakfıkebir yağı, zeytinyağlılar sızma yağ ile hazırlanıyor. Kelle paça çorbasıyla yemeğe başlıyorum, terbiye ederken biraz fazla un kullanmışlar, aynı durum beğendi içinde geçerli. Kendi ekmekleri kendileri yapmaları diğer restoranlara örnek olabilecek güzel bir uygulama.

Kuzu etinden islim kebap güzel, kadınbudu köfte şimdiden favorim oldu. Yahni ise es geçilmemsi gereken bir lezzet. Farklı lezzetler peşinde koşanlar için tavuklu sebzeli pilavın omlete sarılmasıyla hazırlanan acem tavuğu biçilmiş kaftan.

Yanyalı’nın doğal inek ve manda sütüyle hazırlandıklarıtatlıları ise tek kelimeyle muhteşem, kaymaklı ekmek kadayıfı ve tavuk gögsü kazanın dibinden yapılan gerçek kazandibi birer baş yapıt. Sadece bu tatlıları yemek için bile buraya gidilir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder