Habeşistanlı
çobanlarca keşfedilen, Yemen’de ünlenen, Yavuz Sultan Selim’in Mısır seferi
sonrası İstanbul’a getirtilen kahve baş döndürücü kokusu ve lezzetiyle
damaklarımızı şenlendiriyor. Kahvenin
anavatanı Brezilya olduğu inancının aksine kahve kelimesi kaynağı Habeşistan’ın
Kaffa şehri. Coffea Arabica ve Coffea
Rubosta türleri olan kahve bitkisi yetiştiği iklim, topraktan aldığı
mineraller; farklı coğrafyalarda farklı lezzetlerle ortaya çıkarak
tiryakilerini büyülüyor.
Osmanlı döneminde Yemen elimizdeyken kahve
dünyasının en önemli aktörüydük hatta Viyana kuşatmasında çekilirken bırakılan
kahve çuvallarını uyanık Viyanalı Kolschitzky bulup kente ilk kahvehaneyi
açmasaydı, Avrupalı’nın kahve ile
tanışması belki yüz yıl sonra olurdu.
Yemen elden gidip Cumhuriyetin ilk yıllarında
kahve kıtlığı baş gösterince Doğu Karadeniz’e çay ekip çay tüketiminde dünya
şampiyonu olduk. Son on on beş senede, rüzgârın yönü değişmeye başladı, yabancı
büyük
kahve zincirleri bir zamanlar bizim dünyaya tanıttığımız kahveyi bize tanıttır
oldular ve toplumda kahve bilinci tekrar gelişmeye başladı. Şimdiki trend ise artizanal
kahveciler zira birçok artizanal kahveciler birbiri ardına açılmaya başladı, bunların en
güzel örneklerinden birisi de Beşiktaş’taki Cup Third Wave Ccooffee Shop.
Cup Third şarap yapımındaki deneyimlerini bir başka
içecek koluna geçerek hayata geçirmişler. Laboratuvarda çalışır edasında kahve
yapıyorlar Kahvelerini Ethiopia, Costa Rica, Guatemala’dan getirtiyorlar. 19. yüzyıl
ortalarında keşfedilmiş buhar basıncı ve vakumun yardımıyla kahve yapımı
tekniği Japanese Syphon uyguladıkları tekniklerden birisi. Soğuk demleme
yöntemi olan Cold Brew’de ise sıcak
demlemede kaybolan aromalar kahvenin içinde hapsedilerek daha yoğun bir lezzet
elde ediliyor. Prensip olarak yüksek miktarda kahvenin uzun süre demlenmesine
dayanan bir çeşit süzme tekniği
olan Nel Drip de ilgi çekici.
Butik bir
kahveci olmasına karşın fiyatlar büyük kahve zincirleri seviyesinde, 6-10 lira
arasında değişiyor. Kahvelerinin yanı sıra tatlıları da bağımlılık yaratacak
cinsten, özellikle mus şokola kahvenin yanına çok yakışıyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder