15 Haziran 2013 Cumartesi

Petro’nun kentinde Gürcü lezzetlere yolculuk

Kuzeyin Venedik’i St. Petersburg’un Gürcü restoranları zengin lezzetler arayan damaklara hitap ediyor.
Gündüzlerin alabildiğine uzayıp beyaz gecelerin yaşandığı bir yaz günü Petersburg’dayım. Sağımda Roma’daki San Pietro Bazilikası’ndan esinlenerek yapılmış Kazan Katedrali solumda soğan kubbeleriyle Dökülen Kan kilisesi.  Kenti sarıp sarmalayan bu tarihi doku bambaşka bir ambiyans yaşatıyor, öğlen yemeği için bir Gürcü restoranında mola vermek istiyorum.
Stalin döneminin ürkütücü yüzünü anlatan Requirem’in bestecisi Anna Ahmatova’nın yaşadığı Sheremetev Sarayın yan sokağında birbirinden güzel Gürcü yemeklerini uygun fiyatta sunan bir restoran gizlenmiş, adı Lagidze.


İlk olarak peynirli Karadeniz pidesini andıran khachapuri’yi denemek istiyorum.  khachapuri mahçup etmiyor, odun ateşinde pişirseler çok daha iyi olur. Gürcü mutfağının temelini ceviz, kişniş, reyhan, safran gibi baharatlarla soslandırılmış sebze ve et yemeklerinden oluşuyor. Lagidze bu mutfağın karakteristik yemeklerinden biri olan satsiviyi geleneksel tariflere sadık kalarak hazırlamış. Tavuk eti, ceviz, su, sarımsak, sirke, kırmızıbiber yapılan bu yemek isteğe bağlı olarak sıcak veya soğuk olarak servis ediliyor, lakin yazda iseniz satsiviyi soğuk yemekte fayda var.
Gezimin ikinci günü Peter–Paul kalesinin yer aldığı Petrogradskaya sokaklarını arşınlarken aniden yağmur bastırınca soluğu Kronverkskiy Prospekt’teki Gürcü restoranı Salkhino’da alıyorum. Öğlen vakti olmasına rağmen içerisi dolu ve restoranın konuklarının tavır ve hareketlerinden buranın müdavimi olduklarını anlamam zor olmuyor, sanki St Petersburg’da değilimde Paris’te bir bistrodayım.
Khachapuri, satsivi’yi Lagidze denediğim için bu sefer Gürcü mantısı hıngal ısmarlıyorum. Bizimkilere kıyasla büyükçe bir mantı ama mantının hamurunu el ile açmışlar, ağızda eriyor. Hıngaldan sonra sofraya bir diğer Gürcü klasiği Chakapuli teşrif ediyor. Süt kuzusundan yapılan bir çeşit kuzu haşlama Chakapuli, yöresel bir erik sosu oan tkemali, tarhun, beyaz şarapla lezzetlendiren yemeğe güzel bir rayiha katmış. Bu yemeğin yanına güzel bir Gürcü şarabı açıp keyfinizi ikiye katlayabilirsiniz. St Petersburg bir gastronomi kenti değil ama Türk damak tadına yakın yemekler yapan Gürcü restoranları keşfedilmeye değer.

Lagidze: Belinsky Prospekt 3, St. Petersburg                
Salkhino: 25 Kronverksky Prospekt, St. Petersburg

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder