20 Nisan 2013 Cumartesi

Nişantaşı’nın köftecisi Arif Bey

Balkan göçmenlerinin mutfağımıza kazandırdığı bir lezzet olan köfte; farklı illerimizde değişik biçimlerde karşımıza çıkıyor. Bu kültürel çeşitlilik ülkemizi bir köfte cennetine dönüştürmüş durumda. Nişantaşı’ndaki Arif Bey Köfte bu geleneği İstanbul’da yaşatan güzel bir adres.
Arif Bey işinin hakkını veren, işini severek yapan bir kişi, kullandığı malzemeleri özenle seçiyor. Priştine göçmeni Arif Bey uzun yıllar Kütahya’da yaşamış, bu kentle bağlarını koparmamış. Köftenin etinden tutun da sütlaçtaki sütüne kadar birçok malzemesini Kütahya’dan temin ediyor.
Dana etinden hazırlanan köfteleri kömür ateşinde pişiriliyor. Sade, kaşarlı, sucuklu, baharatlı köfteleri var. Köfteler yağlı, kurumamış, içi sulu ve lezzetli. Sucuklu köfteden deyim yerinde ise lezzet fışkırıyor, sade köftesini de kesinlikle denemeye değer. Köftenin yanında sunulan formülü sır gibi saklanan patates püresi de köftelere yakışıyor ama benim favorim közde patlıcanla yapılmış beğendi zira aşırı unla yapılmamış, is tadı hissediliyor.
Lezzetli köfteler yaptığı kadar çevreye karşıda duyarlı bir mekân Arif Bey köfte. Kömür dumanıyla çevreyi rahatsız etmemek için filtre sistemi yapmaları diğer işletmelere örnek teşkil edecek bir uygulama. Cumaları mantı günleri var, denk gelsirseniz sakın kaçırmayın! Tereyağlı kurufasulyeleri de denemeye değer.
Turşuda da kolay kaçmamışlar, fabrikasyon değil, kendileri yapmışlar. Benzer bir durum tatlılardaki kaymak için de geçerli. En iyi restoranlarda bile doğru dürüst kaymak bulmak bu kadar zorken,  Kütahya’dan getirdikleri sütle manda kaymağını yapmaları da ilginç bir detay.
 http://www.arifbeykofte.com/
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder